Lommel

Lommel

loont

Startersinfo

Je bent zo ver. Je hebt een lumineus idee én zelfs al een ruimte gevonden waar je dit aan de man of vrouw wil brengen.

Maar nu. Zo een eigen zaak starten, hoe werkt dat eigenlijk?

Waaraan moet je allemaal denken? Wat moet je allemaal doen? Zijn er wettelijke verplichtingen waaraan je moet voldoen? Er gaat ontzettend veel op je afkomen, dus het is superbelangrijk dat je je goed informeert.

Je kan daarvoor terecht bij verschillende instanties.

Zo zijn er de erkende ondernemingsloketten. Zij kunnen je eigenlijk van A tot Z begeleiden bij alle administratieve formaliteiten die je in orde moet brengen. Denk maar aan de inschrijving van je onderneming in de KruispuntBank van Ondernemingen. Daarnaast bieden zij ook nog een waaier aan bijkomende diensten aan, zoals bijvoorbeeld de aansluiting bij een sociaalverzekeringsfonds voor zelfstandigen. Er zijn acht ondernemingsloketten erkend. Ze beschikken over tal van kantoren in het hele land. Voor een actuele lijst hiervan kan je terecht op deze website.

Daarnaast zijn er de verschillende belangenorganisaties zoals Unizo en Voka die specifiek naar starters toe heel wat informatie en begeleiding bieden.

Zo heeft Unizo een heus startersplatform: https://startersplatform.unizo.be/nl en biedt Voka het Bryo-traject aan: https://www.voka.be/bryo. Ook het Agentschap Innoveren & Ondernemen biedt een heuse startersgids aan: https://startersgids.vlaio.be/nl.

Bij microStart kan je dan weer terecht voor begeleiding en financiering als je een zaak will starten of verder uitbreiden. Zij organiseren hierover maandelijks 2 gratis online infosessies, telkens op de eerste en derde dinsdag van de maand om 14u.

1e dinsdag van de maand: Ik word zelfstandige – de voorbereiding, de start, de begeleiding met informatie over de verschillende stappen die nodig zijn voor je als zelfstandige aan de slag kan (administratie zoals statuut en verzekeringen, financiering, ondersteuningsmaatregelen, enz.)

3e dinsdag van de maand: Financiering aanvragen bij microStart – hoe werkt het met informatie over de begeleiding en financiering die microStart kan aanbieden voor mensen die een zaak willen starten of uitbreiden.

Je ziet, je hoeft zeker niet bang te zijn dat je er alleen voor staat!

En moest je via deze kanalen toch niet vinden wat je zoekt, dan mag je natuurlijk altijd de medewerkers van de Dienst Economie contacteren! Specifiek voor Lommel is er bijvoorbeeld een heuse informatiebrochure voor het starten of overnemen van een horecazaak in Lommel.

Bijkomende informatie

microSessies flyer 2022-1